De Scheepmaker Housing Complex / van Ommeren architecten

first_img Landscape: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/947918/de-scheepmaker-housing-complex-van-ommeren-architecten Clipboard Apartments ArchDaily Projects Lead Architects: Save this picture!© Eva Bloem+ 64Curated by Paula Pintos Share CopyAbout this officevan Ommeren architectenOfficeFollowProductBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsBuildingsResidentialHaarlemOn FacebookThe NetherlandsPublished on September 22, 2020Cite: “De Scheepmaker Housing Complex / van Ommeren architecten” 22 Sep 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream De Scheepmaker Housing Complex / van Ommeren architecten ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/947918/de-scheepmaker-housing-complex-van-ommeren-architecten Clipboard Architects: van Ommeren architecten Area Area of this architecture project “COPY” 2020 Manufacturers: AutoDesk, Wienerberger, KONEcenter_img De Scheepmaker Housing Complex / van Ommeren architectenSave this projectSaveDe Scheepmaker Housing Complex / van Ommeren architecten Photographs:  Eva Bloem Manufacturers Brands with products used in this architecture project Design Team:Tsveta Ruseva, Dion Nupoort, Menno van der Hoeven, Laura van Beek, Tsveta Ruseva, Dion Nupoort, Menno van der Hoeven, Laura van BeekClients:Wibaut ProjectontwikkelingEngineering:Heddes Bouw & OntwikkelingConsultants:Pieters Bouwtechniek, VIACCity:HaarlemCountry:The NetherlandsMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Eva BloemRecommended ProductsFiber Cements / CementsSwisspearlSwisspearl Largo Fiber Cement PanelsWindowsVitrocsaMinimalist Window – SlidingWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapSave this picture!AxonometricSave this picture!© Eva BloemA customized (ware)house where everybody lives like nobody else. On the border of Haarlem’s historic city center, a new warehouse has been built. 8-storey residential complex, De Scheepmaker, is a new addition to the Dutch skyline, but is so logical that it looks as if it has been there for years. It is recognizable by its warehouse-inspired typology, stepped roofline, and vertical glass cut. The stepped terraces allow sunlight into the street and compliment the scale of the surrounding architecture. The contemporary translation of industrial brick architecture is discernible by the masonry details in the facade, a tactile feature also made interesting for passers-by up close.Save this picture!© Eva BloemSave this picture!3rd floor planSave this picture!© Eva BloemLessons from the construction crisis: customizable mass-production. De Scheepmaker is the latest inner-city development of this stature, appealing to its urban location because of the variety and uniqueness of the 55 dwellings – ranging from starter’s apartments to luxury penthouses. Despite being mass-produced, each house feels as though it is tailor-made. “We see mass-produced customization as the solution for the future,” says architect Joeri van Ommeren (1987). This is a lesson that he and his office, vanOmmeren architecten (VOA) learned from the construction crisis. VOA believes that every resident is entitled to a home that fits like a tailor-made suit.Save this picture!© Eva BloemSave this picture!© Eva BloemFacilitating personalization. In addition to the variety of floor plans, the design includes reasons for the resident to adapt the apartment to their own wishes. A thicker window frame is the place where, in time, a wall could be placed for children’s room, or a daylit corner becomes an attractive seat for reading. Ground-level maisonettes boast 5 meter high ceilings, providing an opportunity for mezzanine living. It facilitates customization, and it is up to the user to do it their own way. At VOA they call this ‘Design for Affinity’, in which residents are active participants in adapting their home to their desires.   The Netherlands Photographs Project gallerySee allShow lessSteelForm Showroom / Admun studioSelected ProjectsPolycarbonate for Interiors: 8 Examples of Translucent Architecture IndoorsArticlesProject locationAddress:Haarlem, The NetherlandsLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Hosper, Mark van der Heide “COPY” Year:  Area:  12570 m² Year Completion year of this architecture project Joeri van Ommeren CopyApartments, Residential•Haarlem, The Netherlandslast_img