Villa Città Studi / Westway Architects

first_img Houses Photographs:  Andrés Otero/LUZphoto Manufacturers Brands with products used in this architecture project Villa Città Studi / Westway ArchitectsSave this projectSaveVilla Città Studi / Westway Architects Italy Villa Città Studi / Westway Architects Save this picture!© Andrés Otero/LUZphoto+ 36 Share Projects Architects: Westway Architects Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/799688/villa-citta-studi-westway-architects Clipboard CopyHouses, Renovation•Milan, Italy “COPY” Photographs Year:  Manufacturers: Louis Poulsen, Boffi, Jacuzzi, Minotti, Viabizzuno, Buzzi & Buzzi, E.A.SY Products translation missing: en-US.post.svg.material_description ArchDaily “COPY” CopyAbout this officeWestway ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationMilanItalyPublished on December 17, 2016Cite: “Villa Città Studi / Westway Architects” 17 Dec 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalSystems / Prefabricated PanelsKalwall®Translucent WalkwaysPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxWoodBruagAcoustic Panels with LEDTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – Palm SpringsMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedBricksDEPPEWaterstruck Bricks – 1622/1635ekws DFMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Città Studi住宅 / Westway Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/799688/villa-citta-studi-westway-architects Clipboard 2013 Area:  168 m² Year Completion year of this architecture project Products used in this ProjectHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH 5 + PH 5 MiniCollaboration:Stefano Pavia
Architectural Design And Art Direction:Westway ArchitectsProject Team:Luca Aureggi, Maurizio Condoluci, Stefano PaviaOutdoor Area:60 m2City:MilanCountry:ItalyMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Andrés Otero/LUZphotoText description provided by the architects. From the outside, it looks like one of the typical housing blocks built for railway workers in Milan between 1920 and 1924. Inside, the building has undergone radical renovation which, in two years of construction, has transformed it from both a structural and distribution point of view. Only the building enclosure, with its relative openings, has been maintained, while everything else — foundations, roof, attics, internal insulation, systems, and internal distribution — has been created from scratch. The total volume has remained the same, while the floor area has been increased by 60 m2, thanks to the new placement of the floor slabs, staircases and reclamation of the attic.Save this picture!© Andrés Otero/LUZphotoFrom social housing to a city villa with private garden, in a 1920s village in the Città Studi district of Milan. From a large family residence to a bachelor pad, redesigned to meet his specific needs, using a sophisticated home automation system, and according to Class B CENED energy certification standards.Save this picture!Section“The vertical form of the dwelling gave us the chance to make one of our dreams as architects come true: one of the staircase systems of Escher’s impossible constructions. The client allowed himself to be captivated by this dream! We emptied the interior so that the space could be expanded horizontally and vertically and we created a structurally autonomous central core cut off from the existing historical context. This stretches over the five floors, each one served by two separate staircases positioned along the longitudinal load-bearing walls”, explains Luca Aureggi. The single-flight staircases are narrow (80 cm) and enable a connection from the cellar to the fourth floor (fitness area, dining and kitchen area, living room, bedroom, study) — not continuously, but alternately. It’s a zig-zag route involving the crossing of the individual floors, which are devoid of partitions (open space). “The home is designed as a vertical loft featuring a mandatory route, where getting lost and finding oneself becomes a game. The resulting sense of bewilderment magnifies the perception of the space”. L.A.Save this picture!© Andrés Otero/LUZphotoAll the materials used contribute to creating a fluid space stretching all the way to the terrace and garden. The relationship with the outdoors is favoured by these green projections that contextualize the building within the convivial “rustic” reality surrounding it, which is very atypical for a big city. It’s like finding oneself inside a hortus conclusus with a vibe of Palermo — the owner’s hometown.Save this picture!© Andrés Otero/LUZphotoFrom the front door, one finds himself catapulted into the long perspective of the dining and kitchen area that overlooks the garden. This is the beginning of a vertical ascent via the various staircases squeezed between the longitudinal load-bearing walls and the central core structure. The small size of the flights is balanced by the width of the landing — a part of the floor one must pass through to access the subsequent flight of stairs. The ascent continues all the way to the study area created in what was formerly the attic. Nothing hinders an upwards run or descent towards the fitness area. The few pieces of mostly vintage furniture are limited in height and there are no doors or wardrobes. Floors and staircases form a single structural and material entity, all clad in the same wooden slats. It is, however, the many custom details, the choice of ad hoc materials and finishes, and the continuous quest to broaden the space in 3D that makes this 200-square-metre house great.Save this picture!© Andrés Otero/LUZphotoProject gallerySee allShow lessB.Amsterdam / NEXT architectsSelected ProjectsKuantoKusta Headquarters / A2OFFICESelected Projects Sharelast_img