Hillside Residence / Alterstudio Architecture

first_imgArchDaily Hillside Residence / Alterstudio Architecture “COPY” Houses Architects: Alterstudio Architecture Year Completion year of this architecture project Year:  CopyAbout this officeAlterstudio ArchitectureOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionAustinUnited StatesPublished on February 26, 2016Cite: “Hillside Residence / Alterstudio Architecture” 26 Feb 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – EnoWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXPleated ShadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodBlumer LehmannCNC Production for Wood ProjectsMaterials / Construction SystemsCaneplex DesignPoles – Tonkin BambooFibre Cement / ConcreteTegralFibre Cement Slate Roofing – Thrutone Endurance SmoothMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?山坡上的住宅 / Alterstudio Architecture是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs Save this picture!© Casey Dunn+ 17 Share Projects 2012 United States Landscape Architect: “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/782681/hillside-residence-alterstudio-architecture Clipboard Hillside Residence / Alterstudio ArchitectureSave this projectSaveHillside Residence / Alterstudio Architecture Mark Word Design Area:2100.0 ft2 (1000.0 ft2 existing, 1100.0 ft2 addition)Design Team:Kevin Alter, Ernesto Cragnolino, Tim WhitehillCity:AustinCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Casey DunnText description provided by the architects. The Hillside Residence is a substantial renovation and expansion of a 1927 bungalow in the Travis Heights neighborhood of Austin, Texas. The existing, 1,000-square foot building was rescued from dilapidation; it was delineated abstractly in stark white and paired with a new, 1,100-square foot sculptural volume clad in black-stained cypress and connected via a glass entry bridge. Akin to Marcel Breuer’s 1943 proposition for a Bi-Nuclear House, the home is split into two zones—one for living and socializing, and the other for concentration, work and sleeping. By virtue of entering in the middle, both sides appear to be in dialogue with each other. Inside, the two zones are defined in distinctly different material and spatial characters; the combination is both gracious and provocative.Save this picture!© Casey DunnSave this picture!Floor PlanSave this picture!© Casey DunnThe renovation respects the existing building’s disposition and maintains its collection of discrete rooms; at the same time, the renovation radically alters the rooms’ character through an adjustment in organization. That is, a series of private rooms now take the place of what was public, and the front porch is removed, leaving the existing bungalow’s massing intact but intriguingly unfamiliar as it appears without any obvious way to enter from the street. This private nucleus is accessed through a new corridor that leads to an unexpectedly tall central space, off of which are arrayed the private rooms of the house. Unlike the traditional organization of the home, the expansion opens the public spaces to the backyard and, by contrast, is characterized by openness, dynamic spatial continuity, and abstraction. Carefully orchestrated windows and skylights further open the house to the sky and sun, and provide a continued sense of expansiveness to this modest home. Oriented for solar orientation and cross ventilation, the Hillside residence also is outfitted for a rainwater collection system, a solar photo-voltaic array, solar pool heating tubes, cellular foam insulation, tankless water heaters, etc. Moreover, the clients’ desire for a sustainable lifestyle is also reflected in their decision to live centrally and work from home.Save this picture!© Casey DunnAn ultimately modern sensibility in the addition provides a balance to the sense of contained space in the original house. As one passes between the old and new construction, the confluence of two distinct architectural characters gives rise to questions about the ways in which architecture both challenges and reinforces the culture of which it is a part. In effect, the ensemble is a counter-proposal to the immodesties of urban evolution: rapid transition toward affluence and preference for residential building dimensions to maximize allowable floor area ratios. Here, in contrast, a new character replaces a ‘historically underutilized’ building stock. The existing disposition of the street is maintained, albeit with a new temperament.Save this picture!© Casey DunnProject gallerySee allShow lessHow My Trip to Jordan to Escape Design Rekindled My Faith in ArchitectureArticlesChicago’s Marina City Complex Officially Named City LandmarkArchitecture News Share Photographs:  Casey Dunn CopyHouses, Extension•Austin, United States ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/782681/hillside-residence-alterstudio-architecture Clipboardlast_img