300 Ivy Street / David Baker Architects

first_imgArchDaily Architects: David Baker Architects Year Completion year of this architecture project Restaurants & Bars Lighting Designer: Landscape: 2014 Murphy Burr Curry ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/592797/300-ivy-street-david-baker-architects Clipboard CopyAbout this officeDavid Baker ArchitectsOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsHospitality ArchitectureRestaurants & BarsResidential ArchitectureHousingCommercial ArchitectureRetailStoreSan FranciscoRetailHousingHotels and RestaurantsResidentialUnited StatesPublished on January 31, 2015Cite: “300 Ivy Street / David Baker Architects” 31 Jan 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodProfile Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel PicturaCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemConcreteKrytonSmart ConcreteSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Stainless Steel FinishesWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityChairsSellexChair – IrinaBathroom FurnitureKaleBathroom Cabinets – ZeroMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?常春藤街300号/ David Baker Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  Save this picture!© Bruce Damonte+ 26 Share United States Year:  Developer:Ivy Grove PartnersDesign/Fabrication:Pacassa StudiosOutdoor Furnishings:OHIO DesignCity:San FranciscoCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Bruce DamonteText description provided by the architects. This mixed-use development of urban market-rate homes, restaurants and shops continues the repair of the neighborhood fabric damaged by the removal of the Central Freeway. The design was developed as a balance of inside and out: equally addressing the needs of residents for high- quality, modern, peaceful homes with the needs of the community for vibrant retail, a place for pedestrians, and a texture and scale that respects the surrounding buildings.Save this picture!© Bruce DamonteThe beginning basis of the design was a consideration of how the building would touch the public space, and the strategy used throughout is the ju- dicious “drawing back” of the building from the property line, effectively re- turning space to the public realm to create the comfortable, human-scaled edges. This building maximizes the site edge with lively uses, widened sidewalks, and a gracious entry sequence, encouraging retail spaces and residential stoops to connect outward to the street.Save this picture!© Bruce DamonteAn emphasis on the corner bays creates a gateway feeling as the busy one-way traffic approaches the heart of Hayes Valley. At a smaller scale, transom windows line the retail arcade, referencing the common typology of the neighborhood and bringing daylight into the shops.Save this picture!First Floor PlanThe main entrance is around the corner from the building’s most public face, on the smaller and quieter Ivy Street. The approach to this entrance has been arranged as a “decompression” sequence that guides residents from the bustle of Gough Street towards the sanctuary of the building.Save this picture!© Bruce DamonteInside, units are designed with modern simplicity, maximizing views with floor-to-ceiling windows and continuing the connection to outside. Just as the ground floor of the building has been pulled in away from the edge to create additional public space, the units above extend, pushing private space out over the busy sidewalks.Save this picture!© Bruce DamonteThe neighborhood-inspired pattern of bays creates unique edges for the units, adding interest. The rooftop has an outdoor entertaining kitchen, a lavish protea garden, and a patio for lounging. A perimeter of bamboo defines the common space, which is lined with planters available to residents for gardening.Save this picture!© Bruce DamonteOn the smaller scaled Ivy Street, as height limits drop, the building chang- es tone and becomes a row of three-story townhouses. By moving the trees into planters between the street parking, pulling the building a few feet back from the property line, and lifting the first living floor off street level via indoor stoops, the design widened the sidewalk for pedestrians and buffered the townhouses from the fully public realm.Save this picture!© Bruce DamonteProject gallerySee allShow lessWOTHOUSE / NSW ASSelected ProjectsAD Round Up: Classics in BrickArchitecture NewsProject locationAddress:300 Ivy Street, San Francisco, CA 94102, United StatesLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Structural Engineer: photographs:  Bruce DamontePhotographs:  Bruce Damonte “COPY” Robison Engineering Contractor: 300 Ivy Street / David Baker ArchitectsSave this projectSave300 Ivy Street / David Baker Architects MEP: Cahill Construction Sandis Horton Lees Brogden Lighting Design Projects Civil Engineer: Fletcher Studio 300 Ivy Street / David Baker Architects CopyRestaurants & Bars, Housing, Store•San Francisco, United States Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/592797/300-ivy-street-david-baker-architects Clipboard 2014 “COPY”last_img