Salt Point House / Thomas Phifer and Partners

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/81621/salt-point-house-thomas-phifer Clipboard ArchDaily CopyHouses•Salt Point, United States Salt Point House / Thomas Phifer and PartnersSave this projectSaveSalt Point House / Thomas Phifer and Partners Area:  204 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Thomas Phifer and Partners Area Area of this architecture project Photographs:  Scott FrancesText description provided by the architects. In brilliant daylight, the Salt Point House has an ethereal presence as elusive and weightless as a mirage, its edges seemingly dissolving into the surrounding forested landscape. Yet with changing light, the house transforms itself, shifting by turns from gossamer and nearly transparent to opaque and quietly monumental. Perhaps even more remarkable: the architecture achieves these poetic qualities with a modest palette of ordinary materials and simple volumes.Save this picture!© Scott FrancesRecommended ProductsWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedLouvers / ShuttersLunawoodThermowood BattensEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsWindowsSolarluxSliding Window – CeroIn the most basic terms, the house is an open-ended, painted-cedar box, lined in maple plywood and overlaid on two sides with corrugated screens of perforated, stainless steel. Its brief could hardly have been more humble. The clients, a New York City couple, wistful for the key elements of their former weekend getaway—the rustic hunting shack they had once hoped to buy—wanted a small, comfortable, easily maintained, two-bedroom retreat with an open living area and a screened-in porch. Certainly, no exotic requirements, but in the sheer modesty and economic restraint of this commission, the architects found opportunity to distill form, proportion, materiality, and detail to their essence. Inspiration also came, abundantly, from the site—an idyllic clearing on a wooded, nine-acre parcel in New York’s Hudson Valley, along a pond that spills into a small waterfall. Save this picture!© Scott FrancesOutside, the rippled screens, veils of stainless steel, simultaneously hide and reveal, filtering readings out to the landscape and in to the structure’s pure volumes, its solids, shadows, and flickering voids. At once deep and lightly layered, both transparent and opaque, the perforated metal cloak registers muted reflections of the surroundings in seasonal flux. Even the screened-in porch is detailed with minimalist precision, as if simply delineating a great, cubic volume of air. This is an architecture that accepts yet transcends the sheer simplicity of the plywood box, expressing and dematerializing the skin as it quietly renders the prosaic sublime.Save this picture!© Scott FrancesProject gallerySee allShow lessBC Hyrdo Energy ExperimentArticlesSilver Shack / Chae Pereira ArchitectsArticles Share CopyAbout this officeThomas Phifer and PartnersOfficeFollowProductsGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDabasSalt PointWoodHouses3D ModelingUnited StatesPublished on October 14, 2010Cite: “Salt Point House / Thomas Phifer and Partners” 14 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Qd-ClassSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausStonesCosentinoDekton Surfaces – Cap Ferrat BuildingStonesNeolithSintered Stone – Strata Argentum – Classtone CollectionAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®CeramicsTerrealCustom Shape Terracotta CladdingSeatingInterstuhlPillows – HUBPartitionsBuzzispacePrivacy Booth – BuzziRingMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?盐点住宅 / Thomas Phifer是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream United States Projects “COPY” Year:  Save this picture!© Scott Frances+ 11 Share 2007 “COPY” Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/81621/salt-point-house-thomas-phifer Clipboard Salt Point House / Thomas Phifer and Partners Photographslast_img