Residence Le Nid / Anne Carrier Architecture

first_imgManufacturers: ShalwinSave this picture!© Maxime BrouilletRecommended ProductsDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82DoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreText description provided by the architects. This second home is perched on high ground in Cap-aux-Corbeaux, a place made famous by the classic novel Menaud, maitre-draveur. The house is located on a shared private drive; accordingly, the more opaque secondary volumes by the roadside are oriented to protect the privacy of the living spaces, which face breathtaking views of the majestic landscape.Save this picture!© Maxime BrouilletOn entering the site, the building is barely noticeable: all mature vegetation was preserved, and the colour of the wooden exterior blends into the colour of the bark on the nearby trees. The house sits delicately on a narrow escarpment located below the access road, creating the illusion of inaccessibility, like a bird’s nest in a tree. A large opening in the building reveals a superb view of the Massif de la Petite-Rivière-St-François through the glass railing of the walkway leading to the master bedroom and covered porch. This is the first contact the house enables with its bucolic surroundings.Save this picture!© Maxime BrouilletA bridge attached to the house invites us to enter the landscape under a canopy of hundred-year-old pines. This walkway, made of cedar, crosses the main volume toward a spectacular lookout. Before they even reach the main entrance, visitors are irresistibly drawn to the panoramic view. The positive impact of architecture is evident here, as it shapes guests’ path and allows the owners to see who has arrived.Save this picture!© Maxime BrouilletThe main entrance, on the northeast side, leads into the secondary volumes. Main traffic areas, utilities and storage are found in this part of the house. Upon entering the foyer, visitors have direct access to the main living area, an abstract volume that seems to float above the lower level and adjoining spaces.Save this picture!© Maxime BrouilletThe living space’s glass wall provides a picturesque frame for the river, the Massif de la Petite-Rivière-St-François and Baie-Saint-Paul. Resembling a triptych painting, the lateral bay windows complement the composition of the main view, allowing glimpses of the tip of Ile- aux-Coudres to the southeast, and of the countryside northwest of the town of Baie-Saint-Paul. This volume, finished in pale cedar – including the covered porch – boasts large windows around its entire perimeter, for controlled but constant natural light throughout the day, in every season.Save this picture!© Maxime BrouilletTo the west of the living area, the master bedroom is accessed via the glassed-in walkway, which protects the privacy of the bedroom while admitting plenty of natural light into the heart of the home. The sunny spaces on the garden level include guest rooms, a secondary living area and access to a deck overlooking the estuary and Baie-Saint-Paul.Save this picture!PlansThe original intention was to shape the site so that users would be living inside an artwork that would constantly change with the seasons, weather and time of day – a source of pleasure under the radiant June sun, or the shimmering auroras of September. According to the owners, the magic is real.Save this picture!© Maxime BrouilletMaterials and construction systemsThe house, which has 240m2 of living space, is perched on a mountainside. The soil is unstable, and the area is seismically active. Wood is used in several forms. A balloon-frame and crossbeam volume, with dark, horizontally installed spruce siding – harmonizing with the site’s stratification – supports the Nest, a pale-cedar volume suspended above the site. The siding alternates between full and gapped coverage, making it functional both as a railing and a screen.Save this picture!© Maxime BrouilletFully open on four sides, with no visible vertical support, the Nest’s roof seems to hang above the volume it covers. The interior and exterior spaces are juxtaposed and superimposed, leaving no hints as to the technical challenges posed by the double cantilevers and heated sections.Save this picture!© Maxime BrouilletSpecial attention was given to fine construction details and to overall construction quality. The result is the perfect integration of insulation, structural elements and mechanical-electrical systems with the architectural components of the floors and roofs.Save this picture!© Maxime BrouilletProject gallerySee allShow lessIntegration: The Latest Architectural Visualization Trend of 2019ArticlesCall for Submissions: National Pulse Memorial & Museum International Design CompetitionCall for Submissions Share Projects Houses Canada Year:  2017 “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/913708/residence-le-nid-anne-carrier-architecture Clipboard Architects: Anne Carrier architecture Area Area of this architecture project “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/913708/residence-le-nid-anne-carrier-architecture Clipboard Area:  240 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officeAnne Carrier architectureOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsCap-aux-CorbeauxCanadaPublished on March 25, 2019Cite: “Residence Le Nid / Anne Carrier Architecture” 25 Mar 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassHanging LampsVibiaHanging Lamp – VOLConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausPorcelain StonewareCosentinoSurfaces – Dekton® Chromica CollectionBricksFeldhaus KlinkerThin Bricks – ClassicGlassDip-TechDigital Ceramic Printing for Interior DesignWoodStructureCraftEngineering – FootbridgesAluminium CompositesCymat Technologies Ltd.Bundang Doosan Tower – Alusion™ Stabilized Aluminum FoamTable LampsRoss GardamDesk Lamp – OraMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Residence Le Nid / Anne Carrier Architecture Photographs:  Maxime Brouillet Manufacturers Brands with products used in this architecture project ArchDaily CopyHouses, Houses Interiors•Cap-aux-Corbeaux, Canada Photographs Residence Le Nid / Anne Carrier ArchitectureSave this projectSaveResidence Le Nid / Anne Carrier ArchitectureSave this picture!© Maxime Brouillet+ 18Curated by Paula Pintos Sharelast_img read more

Read More »