Santa Catarina House / Ludens

first_img “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/565470/santa-catarina-house-ludens Clipboard CopyAbout this officeLudensOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMexico CityCiudad de MéxicoCoyoacánMexicoPublished on November 16, 2014Cite: “Santa Catarina House / Ludens ” [Casa Santa Catarina / Ludens ] 16 Nov 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogFaucetshansgroheKitchen Mixers – Aquno Select M81Vinyl Walls3MVinyl Finishes in HealthPartners Regions HospitalPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsCoffee tablesBoConceptMadrid Coffee Table AD19SkylightsLAMILUXFlat Roof Exit Comfort DuoMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeStonesNeolithSintered Stone – Iron Moss – Iron CollectionCeramicsTerrealTerracotta Facade in Manchester HospitalWoodBlumer LehmannConsulting and Engineering in Wood ProjectsGlassBendheimLuminous Mirrored GlassWire MeshTwentinoxMetal Mesh – Golf Romeo 7More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Angélica Ibarra+ 32 Share Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/565470/santa-catarina-house-ludens Clipboard Projects Houses Year:  CopyHouses•Mexico City, Mexicocenter_img Architects: Ludens Year Completion year of this architecture project 2013 Mexico Santa Catarina House / LudensSave this projectSaveSanta Catarina House / Ludens Santa Catarina House / Ludens ArchDaily “COPY” Photographs:  Angélica IbarraConstruction:CIMEStructural Design:Felipe Heredia DAESpecial Design:BriefcaseArchitecture:Iván HernándezDesign Team:Tiago Pinto + Anna Mieszek + Antonio García + Juan VázquezCity:Mexico CityCountry:MexicoMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Angélica IbarraText description provided by the architects. Located in Coyoacán, in the Santa Catarina neighborhood, the project is proposed as an introverted and intimate house. The facade was made with a local material called red “recinto” which is a volcanic type of stone. The house remains closed to the exterior.Save this picture!Section CSave this picture!Section DInside, the volumes and thus the program, are planned around two huge ash trees, and the main intention is that every space would be differently related with each tree.Save this picture!© Angélica IbarraThe first tree is located on the edge of the site, next to the cobbled street, where its impressive trunk is located next to the main entrance, which seems interrupted by the red recinto volume, that seems to work as a plant pot for the exuberant foliage.Save this picture!Ground Floor PlanThe studio inside has a little patio that tops off the space and illuminates it, it also accompanies the concrete block corresponding to the shower cabin in the studio bathroom.Save this picture!© Angélica IbarraThe second tree is close to the center of the lot, and it creates a central courtyard that brightens the rest of the program. On one side of the tree is the concrete cube with the stairwell, perforated by circular windows in a seemingly random way, framing different tree trunk angles.Save this picture!© Angélica IbarraThe kitchen is on the other side, on the first level which is completely open in order to take advantage of the courtyard using the tree trunk as the place to eat outdoors. On the second level, the master bedroom frames the tree trunk vertically with a square opening that abstracts its texture.Save this picture!© Angélica IbarraTaking advantage of the grandiose tree cortex inside the master bathroom, the tub extends slightly on the courtyard creating a direct window to the foliage and the sky.Save this picture!© Angélica IbarraThis is how the house seems to be organized in slices, that are separate from each other to allow the existence of the trees, besides taking advantage of these pauses for natural light and ventilation.Save this picture!© Angélica IbarraThe same constructive system emphasizes those pauses, generating a series of concrete frames, which in each pause, in each interior façade produced to the different courtyards, are filled with partition walls and openings.Save this picture!Upper Floor PlanThe house has a character where the final result is set by the textures, the smells, the sounds and temperatures. Casa Santa Catarina allows simultaneously an introverted house full of possibilities of contact with nature, a house that feels intimate but is constantly opening to itself.Save this picture!© Angélica IbarraProject gallerySee allShow lessMinoyanagi House / TABSelected ProjectsOpen for Submissions: Re-Imagining Toronto’s “Winter Stations”Architecture News Sharelast_img read more

Read More »